Info omtrent een herplaatser kat/kitten

 

Onze herplaatser kat mag bij hun nieuwe baasje niet vrij los over straat lopen en geef ik er wel de voorkeur aan dat ze hun leven mogen blijven delen met een soortgenoot, zeker wanneer ze anders vele uren op een dag alleen thuis zal zijn ivm werk bijv. zal het heel fijn zijn dat hij/zij dan met een andere kat/kitten waarmee ze al een klik heeft samen mag verhuizen.

                    
Een nieuwe kat: een volwassen kat of een kitten?

De meeste mensen die op zoek gaan naar een siberische/neva masquerade kat denken daarbij aan een kitten. Zo'n jong baaltje wol is dan ook zeer vertederend en het is enig om je nieuwe kat als klein kitten nog bij de moeder te hebben zien drinken.
Toch kan een sibeer voor herplaatsing ook een goede keuze zijn, soms zelfs een betere keuze dan een kitten.
Wij zetten voor u de voordelen op een rij:

1. Geen castratie meer nodig
Een sibeer voor herplaatsing is in ieder geval al gecastreerd/gesteriliseerd, dus die zorg en onkosten komen niet meer voor rekening van de nieuwe eigenaar.

2. Meer inzicht in karakter en type
Bij een klein kitten is het altijd de vraag hoe het zal uitgroeien, niet alleen qua type maar ook qua karakter. De fokker kan wel wat meer vertellen over hoe de ouders zich ontwikkeld hebben, maar een voorspelling over het kitten doen blijft toch altijd koffiedik kijken.
Bij een volwassen kat is veel duidelijker te zien hoe het dier is uitgegroeid en hoe het karakter van de kat is. Vaak is het bij de eerste kennismaking echter wel even nodig om door de eerste schroom van een volwassen kat heen te prikken. Een jong kitten van 6-8 weken komt onbevangen naar iedereen toe rennen, een volwassen kat zal eerst wat meer "de kat uit de boom" willen kijken. Men zegt wel vaak "een hond heeft een baas, een kat heeft personeel" en dat gaat zeker op bij een volwassen kat. Het zal de nieuwe eigenaar moeten zijn die het hart van de kat wint, een kat is immers geen hond, die naar iedere vreemde bezoeker toe komt rennen!

3. Niet meer zo wild, dus minder schade
Een ander voordeel van een volwassen kat kan zijn dat ze vaak al wat "betere manieren" hebben.  Siberen zijn tot op hoge leeftijd speels, maar het allerwildste is er wel af als een kat de leeftijd van een jaar bereikt heeft. Dat betekent dus minder schade aan het meubilair door het minder onstuimige spel en ook zijn de katten vaak al een beetje "opgevoed". Immers het lijkt een hopeloze zaak om een jong kitten aan te leren om niet op de eettafel te springen als daar gegeten wordt, een volwassen kat heeft dit vaak al geleerd of is het gemakkelijker aan te leren.

4. Kunnen soms beter tegen het alleen zijn
Een jong kitten heeft vaak moeite met het alleen thuis zijn. Uit verveling gaan ze dan vaak de boel slopen of ze dutten in tot saaie en slome katten. Bij een oudere kat kan het zijn dat de vorige eigenaar al weet dat de kat bijvoorbeeld juist graag alleen is. Voor mensen die de hele dag werken, kan starten met een volwassen kat daarom vaak gemakkelijker zijn.

5. Lagere aanschafprijs
Een laatste voordeel is de aanschafprijs,  die voor een kitten beduidend hoger ligt dan voor een  iets oudere kat.


Wat is de redenen voor herplaatsing?
Hiervoor zijn een aantal redenen denkbaar, het kan zijn dat een poes na het krijgen van een nestje zich niet meer kan aanpassen in de groep omdat deze te druk wordt of omdat zij nadien niet meer in de groep geaccepteerd wordt, maar ‘t komt soms ook voor dat een kat die gecastreerd wordt, niet meer geaccepteerd wordt in de groep en dan eindigt als de underdog in huis, die door de andere katten getreiterd wordt.

Als u ervoor kiest om een oudere kat van ons in huis te nemen, weet dan dat het vaak wat langer duurt voordat de kat gewend is.
Daar waar een jong kitten met een tot enkele dagen gewend is in een nieuw tehuis, duurt het met een volwassen kat al gauw 2 weken of meer.
Is de kat echter goed gewend, dan heeft u er bijna net zo lang plezier van als van een kitten. Bedenk immers dat een kitten soms slechts een paar jaar jonger is dan een "oudere" kat die voor herplaatsing staat.

Kortom: een kat voor herplaatsing kan een uitstekend alternatief zijn voor een jong kitten, mits u het geduld op kunt brengen om de nieuwe kat wat langer te laten wennen.                 

 

 

Beau from Lihdanfurt, blue solid, geb 15-08-2022 , komt beschikbaar samen met kitten Luxx of met 1 van de katers

Is geholpen 26-02-2024

 

Finley from Lihdanfurt , geb 25-08-2021, kater, is al gecastreerd,

Beschikbaar samen met kitten Luxx of poes Beau